položky
  0.00 s DPH
  • Zobraziť

Charakteristika látok vonných a chuťových

SYNTETICKÉ VONNÉ A CHUŤOVÉ LÁTKY PARFUMOV
Obsah
  1. Úvod
  2. Charakteristika látok vonných a chuťových
  3. Výroba vonných a chuťových látok v Českej republike
  4. Spolupráca Ústavu organickej technológie VŠCHT Praha s priemyslom vonných a chuťových látok

  5. 2. Charakterizácie látok vonných a chuťových
    Objektivizácie čuchových a chuťových vnemov zostáva vždy trochu problematická, snaha o ich triedenie, popis a predikciu na základe znalosti štruktúry látok na druhú stranu úplne pochopiteľná a žiaduce. Hoci je tomuto problému venovaná v literatúre značná pozornosť, neexistuje doposiaľ žiadna všeobecne prijímaná norma. Trochu jednoznačnejšie je základná klasifikácia tzv. vonných kompozícií a chuťových komplexov, pretože v tomto prípade sa jedná o senzorickú charakteristiku cielene pripravenej zmesi niekedy aj niekoľko desiatok látok, s cieľom vyvolať príjemný vnem. Vzhľadom k tomu, že ide o zámer autora kompozícia dosiahnuť istého konečného efektu, je priradenie zvyčajne jednoduchšie ako opis senzorických vlastností chemického indivídua.

    Vonášek a kol. uvádzajú nasledujúce hlavné typy vôní:
    aldehydickej, animálne, balzamické, bylinné, citrusové, cyklámen, drevité, fialka, Fougére, gardénie, heliotrop, hloh, hrachor, hyacint, chypre, jazmín, ihličnaté, juchta, karafiát, kassia, konvalinka, korenisté, kvetinové, levanduľa, ľalia, lipa, magnólie, mimóza, narcis, neroli, orchidea, ovocné, peprnomátové, ruže, seno, orgován, ševrefej, tabak, tuberóza, vôňa morskej vody, ylang-ylang, zelené.

    Analogické delenie chuťových aróm je odvodené od názvov rôznych požívatín, nápojov, korenie a pod. Sú to:
    ananás, banán, čučoriedka, brandy, broskyňa, citrusy, čaj, džin, grenadína, horká arómy, huby, hruška, chlieb a pečivo, jablko, jahoda, kakao a čokoláda, karamel, káva, kola, korenie (aníz a badián, bazalka , bobkový list, estragón, fenikel, horčica, klinček, chmeľ, jalovec, kardamón, rasca, kôpor, koriander, chren, kurkuma, ligurček, majoránka, mäty, muškátový kvet, muškátový orech, nové korenie, paprika, čierne korenie, cayenské korenie, pískavica, rozmarín, saturejka, škorica, šafrán, šalvia, tymián, vanilka, yzop, zázvor), malina, mango, mäso a mäsové výrobky, dymová arómy, med, melón, marhuľa, mliečne výrobky, nugát, orechy (burský, kokos, lieskový, mandle, pistácie, para, vlašský), passion fruit, rum, ríbezle, slivka, tabak, tutti-frutti, vanilka, víno, višne, whisky, zelenina, ražná.

    Parfumové kompozície a chuťová arómy sú vyrábané z kvalitných prírodných materiálov (silíc, destilátov, extraktov) a ďalej z tzv prírodne-identických látok, t.j. látok bežne sa vyskytujúcich v prírode, vyrábaných ale z ekonomických dôvodov synteticky. Okrem toho sa potom používajú aj látky, ktoré sa v prírode nevyskytujú (a to aj do chuťových aróma) a sú vyrobené synteticky. Použitie týchto látok podlieha samozrejme prísne schvaľovacej procedúre.
    Syntetické vonné a chuťové látky možno nájsť takmer vo všetkých hlavných skupinách organických zlúčenín, nech sú to uhľovodíky, halogénderiváty, alkoholy a fenoly, tioly, étery, sulfidy, dusíkaté deriváty, aldehydy, ketóny, karboxylové kyseliny a ich deriváty - predovšetkým estery a laktóny , heterocyklické zlúčeniny a ďalšie. Niektoré z týchto látok sa používajú vo veľkom počte rôznych kompozícií a to aj v relatívne vysokom množstve a ich celosvetová produkcia sa pohybuje v mnohých tisícoch ton za rok (v dôsledku však širšieho využitia aj mimo oblasť látok vonných a chuťových), iné, predovšetkým špeciality jednotlivých firiem, postačujú v kilogramových množstvách.
    Najrozsiahlejším súborných prehľadom vonných a chuťových látok je zrejme Arctanderova monografie. Tento profesor z Rutgers State University of New Jersey so svojimi žiakmi zhromaždil údaje o viac ako 3 tisícoch látkach významných pre túto oblasť. Sú medzi nimi najrôznejšie názvy, pod ktorými sa látka vyskytuje, štruktúrny vzorec, fyzikálno-chemické konštanty, vôňová a chuťová charakteristika, najčastejšie použitie príp. norma a bez odkazov na literatúru aj najbežnejšie výrobný postup. Tento vynikajúci prehľad s dobre udělaným registrom by nemal chýbať na žiadnom pracovisku, zaoberajúcim sa danou problematikou. Z našej literatúry nemožno neupozorniť na knižné publikáciu Trepkové, Novotného a Vonáška, zaujímavá je aj historicky ladená kniha našich predchádzajúcich špičiek v oblasti parfumácie a aromatizace.
    Senzorická analýza sa dnes riadi v zásade piatich ISO normami, zaisťujúcimi štandardizáciu vyhodnocovacích postupů. Jej úloha je nezastupiteľná, pretože pri posudzovaní kvality výrobku je slovo parfuméra či aromatizéra rozhodujúce a je nadradené všetkým analytickým kontrolám. Tejto výsady rad firiem obratne zneužíva. Stať sa uznávaným parfumérom či aromatizérem nie je ľahké. Základnou podmienkou sú vrodené senzorické schopnosti. Ak porovnáme schopnosti vytvárať nové parfumové kompozície a aromatické komplexy s umeleckou tvorbou, potom zásadný rozdiel je v tom, že kým umelecký talent sa v priebehu ľudského života zvyčajne vždy prejaví, je odhalenie tvorivých schopností v senzorickej oblasti viacmenej náhodné au väčšiny populácie takto nadané k nemu vôbec nedôjde.
    Uvedená základná podmienka nie je samozrejme dostačujúce. Pre dosiahnutie profesionálneho majstrovstva je potrebný ďalší rozvoj prirodzeného nadania tréningom, vzdelávaním, získavaním skúseností atď.
    Bežne využívaných látok pre zostavovanie vonných kompozícií a chuťových komplexov je okolo tisícky. Je logické, že aj pri sortimentu 100 až 200 používaných látok musí byť značná časť zabezpečovaná nákupom od iných firiem. Výroba niektorých širšie využívaných látok sa dostáva na velkoprodukční úroveň a je zabezpečovaná veľkými priemyselnými koncerny. Väčšina výrob zostáva ale napriek tomu na úrovni střednětonážní až produkty čistej. Objem výroby niektorých špecialít dokonca často neprevyšuje laboratórne rámec.

KATEGÓRIE

Mohlo by vás zaujímať
Máte nápad alebo pripomienku? Napíšte nám.

Platobná metóda
Akčná ponuka
Najpredávanejší

FastCentrik® - Prenájom e-shopov
Prevádzkovateľ: Parfémy a Kozmetika, s.r.o.
© 2010 všetky práva vyhradené
 

JavaScript musí být povolen